Phishing herkennen

De kans dat je een keer te maken krijgt met phishing in de vorm van mails, appjes of sms’jes is best groot helaas. En internetcrimelen worden ook steeds slimmer en inventiever. De tijd dat je een phishingmail herkende aan taalfouten of een slechte vertaling wordt steeds kleiner.

Maar geen paniek! Op deze pagina hebben wij op een rij gezet hoe je phishing herkent zodat er niemand met jouw gegevens vandoor gaat. 

 

Phishingmails. Hier moet je op letten

Een nepmail is steeds moeilijker te onderscheiden van een echte mail. Belangrijk dus dat je weet waar je op moet letten. Onderstaande tips gaan je daarbij zeker helpen!

 

Tip 1. De afzender

Kijk niet alleen naar de naam van de afzender, maar ook naar het precieze afzendadres. Is dit een vreemd adres, of een afgeleide versie van de echte naam van een bestaand bedrijf? Dan is het waarschijnlijk foute boel.

 

Tip 2. De aanhef

‘Beste klant’. ‘Geachte heer / mevrouw’. ‘Dear Madam / Sir’. ‘Dear Google client’. Word je in algemene bewoordingen aangesproken in plaats van met je naam? Of staat er helemaal geen aanhef? Pas dan op. Dit kan een teken zijn dat je met een phishingmail te maken hebt. Bedrijven waar je daadwerkelijk klant bent, weten of je een man of vrouw bent. Maar, ook echte e-mails kunnen zonder naam zijn, dus check ook op de punten van de andere tips.

 

Tip 3. De inhoud

In phishingmail staat vaak een verzoek om persoonsgegevens. Die moeten om de één of andere reden zogenaamd ‘bijgewerkt’ of ‘geverifieerd’ worden. Of je hebt iets gewonnen, en je hoeft alleen nog maar een paar privégegevens te verstrekken. Dit zijn signalen dat je zeer waarschijnlijk met een phishingmail te maken te maken hebt.

 

Tip 4. Spelling en taalgebruik

Kijk goed naar het taalgebruik in de mail. Phishingmail bevat regelmatig tekst die door een vertaalcomputer is gehaald. Dat levert soms vreemde zinsconstructies en taalfouten op. Inconsequent hoofdlettergebruik en punten en komma’s op rare plekken zijn ook geen goed teken. E-mails van echte bedrijven en officiële instanties bevatten doorgaans geen taalfouten en zijn ja, verzorgd geschreven.

 

Tip 5. Vormgeving

Is de mail niet vormgegeven in de huisstijl van het bedrijf? Ontbreken er bijvoorbeeld logo’s, of zien deze er raar uit? Alarmbellen!

 

Tip 6. Linkjes

Klik nooit zomaar op een link in een e-mail waarover je twijfelt. Controleer eerst of het wel een legitieme link is. Hoe? Zo: ga met je muis op de link staan, zonder erop te klikken. Doorgaans verschijnt dan het adres in beeld waar de link daadwerkelijk naartoe gaat. Komt dit niet overeen met de tekst? Staat er geen officieel bedrijfsadres? Dan is het hoogstwaarschijnlijk niet in de haak

 

Fraude via WhatsApp en sms

Nu je weet hoe je phishing kunt voorkomen vertellen we je ook graag wat meer over WhatsApp en sms-fraude. Deze vorm van fraude is de afgelopen periode behoorlijk toegenomen. Goed dus om te weten hoe je kunt voorkomen dat je hier slachtoffer van wordt.

WhatsApp

Criminelen maken steeds vaker gebruik van fraude via WhatsApp. Bijvoorbeeld door zich voor te doen als jouw zoon/dochter of een bekende. Deze persoon heeft dan net een nieuw telefoonnummer en vraagt om geld. Maar omdat de berichtjes vaak behoorlijk realistisch zijn is de kans om “erin te trappen” ook groot. Krijg je zo’n berichtje en vertrouw je het niet? Bel degene die zegt de afzender te zijn op het telefoonnummer dat je van die persoon hebt. Dus niet op het nummer dat je via de WhatsApp ziet. Zo weet je meteen of het echt is of niet. 
Een ander manier van WhatsApp-fraude is een bericht van de bank dat er iets mis is met je bankpas. Je moet dan inloggen via de link in de WhatsApp en het probleem wordt verholpen. Niet doen! Het linkje leidt waarschijnlijk naar een goed nagemaakte site en wanneer je daar inlogt deelt zijn gegevens met de oplichters. 

 

SMS

Krijg je via sms de melding: “Uw bestelling wordt morgen tussen x en y afgeleverd. Volg de voortgang (met daarbij link)”. Klik dan NIET op de link om de voortgang te volgen. Ook niet uit nieuwsgierigheid omdat je niets besteld hebt en er meer over wilt weten. Het kan zijn dat doordat je op de link klikt er een appje op je telefoon wordt gezet waarmee ze toegang krijgen tot gegevens op de telefoon met alle gevolgen van dien. 


Wil je nog meer weten over phishing, WhatsApp- en SMS-fraude? Maar ook over telefonische fraude en fraude via marktplaats? Kijk dan ook eens op de site van de consumentenbond en zoek bijvoorbeeld naar phishing, whatsapp fraude, online fraude of telefoon fraude. Je vindt daar een heleboel tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt. 

Kom je er niet uit?

Online beschikbaar van maandag t/m zondag van 09:00 - 21:00.